AKTUELLT

För 12 år sen kom första signalen om Hybrit

2020-08-31

Fr. v Göran Karlsson f.d Platschef SSAB, Jean Pierre Birat, f.d kordinator ULCOS Olof Faxen f.d koncernchef SSAB och Elisabeth Nilsson f.d chef Jernkontoret.  


Måndag 31 augusti 2020 invigdes HYBRIT pilotanläggning i Luleå för en framtida CO2 fri tillverkning av stål. Men redan för 12 år sedan avslöjades det att en sådan utveckling var på gång, av Jean Pierre Birat, som då var koordinator för den europeiska stålindustrins miljöprojekt ULCOS. Det ägde rum under den internationella stålkonferensen SCANMET III som arrangerades av Mefos i Luleå.


- Det besked som Jean Pierre Birat kom med under konferensen var att det var dags att ha siktet inställt på en testanläggning i industriell skala vid något stort europeiskt stålverk och vid det tillfället syftade man på något av de större stålverken ute i Europa. Men när HYBRIT nu invigts så verkar det vara Luleå som tog hem den vinstlotten, säger Leif Nyberg som var pressansvarig vid SCANMET III i juni 2008.


Stålindustrin i Europa hade i början av 2000-talet nått vägs ände med de kolbaserade teknologierna för att reducera Co2 utsläpp. Då startade ett samarbete mellan de europeiska stålföretagen inom ramen för forskningsprogramet ”Ultralow Co2 Steelmaking” , det vill säga ULCOS. Det var ett 5-årigt forskningsprogram som 2008 gick in i fas 2 där inriktningen var att testa ny teknik i industriell skala.


- Man ville bl.a undersöka om det gick att återvinna gas från toppen av en masugn och tester genomfördes vid forskningsinstitutet Mefos (numer Swerea Mefos) i Luleå med lyckade resultat, som även redovisades under konferensen SCANMET III. Det var en stor konferens med 400 deltagare från 27 länder och med alla världsdelar representerade. Det var en intressant uppgift för mig att ha pressansvar för den konferensen och speciellt roligt idag när ideérna därifrån verkar ha fått ett mycket positivt genomslag för Luleå när HYBRIT invigts.

Ny internationell entreprenörsutbildning on line

2020-06-29

Dr Topoyame Moremong-Nganunu

Väsentligt när du startar ditt företag (Essentials on starting your business) är namnet på en ny utbildning online som skapats av Dr Topoyame Moremong Nganunu som har viss koppling till Luleå i Sverige. Kursen presenteras av Udemy som är ett ledande globalt utbildningsföretag


- Det här är en kurs för den som kanske förlorat jobbet som en effekt av coronaviruset eller av andra skäl och som funderar på att starta eget företag, säger Dr Topoyame Moremong Nganunu. 


Hon var en gång på 90-talet i Luleå och var en av deltagarna i en kurs, (WIM) Women In Management, som Centek vid Luleå tekniska universitet arrangerade för kvinnor från bl.a Asien och Africa. Sen dess har hon utbildat sig inom entreprenörsskap och har bl.a doktorerat i ämnet. Hon har även arbetat med de entreprenöriella frågorna inom FN:s internationella handelscenter ITC och varit anställd vid flera universitet, bl a i Gaborone, i hennes hemland Botswana. Hon har även varit gästprofessor vid United Arab Emirates University i Dubai. Idag bor hon i Melbourne, Australien där hon är grundare och ägare av två företag, Australian Academy of Innovation and Entrepreneurship and Rise and Shine Coaching.Träorkester klar och mera Veterankraft

2019-08-23

Träorkestern fick i sommar en kvinna som konstnärlig ledare för bandet. Foto Faceout. 

Kan man tälja någon figur från en vanlig vedklabb, frågade jag mig en varm dag i sommarstugan för tre år sedan. Ja det kan man kanske, blev svaret. Är musikintresserad och spelar en del själv och trämotivet som jag täljde fram fick då naturligt nog en musikalisk vinkel. I övrigt en del jobb inom Veterankraft och senast som korvgrillare under golfcup. 

Kundkontakt huvudsyssla i Veterankraft men här fotomodell

2019-10-30

Ibland får man agera fotomodell på uppdrag inom Veterankraft. Foto Nyab

- Konst och andra bildaktiviteter samt även stöd i olika mediafrågor är alltjämt aktuella inom faceout men olika arbeten inom Veterankraft tar alltmer upp min tid. Som bilden ovan antyder så har uppdraget för Veterankraft inneburit att vara fotomodell till företaget NYAB. Här i en artikel på webbsidan Affärer i Norr

 

På senare tid har jag vid sidan av face out arbetat allt mer inom Veterankraft i Luleå och var även företagets först anlitade veteran i Luleå i september 2016. Drygt 2 år har företaget varit i gång och har sedan dess växt mycket och utvecklats på ett bra sätt. Vi är verksamma inom många yrkesområden och arbetar med stort och smått. Både företag och privatpersoner anlitar oss. Under det senaste året har jag själv mest arbetat med kundkontakt per telefon men då och då med olika andra uppdrag som t ex ovan.

 

Textmässigt och i mitt eget företag faceout har jag på senare tid kunnat hjälpa organisationen Hemlösa.se i Stockholm och bildmässigt har jag senast fått ställa ut min digitala konst i världsarvet Gammelstad (läs artikel nedan).   

Mer än 5000 såg utställning i Gammelstad

2017-09-11


Vägg i magasinet med bl.a folkskisset av Leif Nyberg. Foto Face Out.


Sommarens utställning av hantverk och konst, där bland andra Stol&Fiol och FaceOut Art&Media medverkade, sågs av besökare från länder i såväl Europa som Asien. Drygt 5000 besökare kom till Sockenmagasinet från midsommar och till mitten av augusti. FaceOut Art&Media stod för en del av utställningen med bland annat ”Folkskisser”.

– För mig var det första gången, om man inte räknar ”konst i det gröna”, som jag medverkade i en regelrätt utställning med mycket besökare under lång tid. Det var både spännande och lärorikt , säger Leif Nyberg FaceOut Art&Media.


Sockenmagasinet nedanför kyrkan tillhör världsarvet Gammelstad kyrkstad och är välkänt av många turister. Magasinet som tillhör kyrkan är en perfekt lokal med flera rum där hantverk och konst kan ställas ut. Hantverksföretaget Stol&Fiol är värd för lokalen och har bjudit in andra hantverkare och i år även sex konstnärer, varav FaceOut Art&Media är en.


– Ett lysande tillfälle för mig att pröva mina vingar och visa upp mig vilket bland annat speglades i en artikel i tidningen Kuriren.


Digitalt skapad konst med hjälp av olika applikationer (appar) är mitt (Leif Nybergs) verktyg och ett av uttrycken, ritat med tummen i en iPhone, kallar jag ”Folkskisser”. Det är snabba skisser hämtade under korta ögonblick i ”den grå vardagen”. När huvuddragen är nedritade med tummen återstår efterarbete i form av justering och färgsättning. 


– Det följer lite förenklat samma sätt att skapa bilder som om man målat en tavla i akryl, olja eller akvarell, men den får ett digitalt särdrag.


I apparna finns olika verktyg i form av olika penslar, färgpalett med möjlighet att blanda, med mera. Det finns olika handverktyg man kan köpa men de flesta folkskisserna är skapade med fingrarna vilket gör att de är unika. Det finns en bakgrund till mitt intresse som börjar med blyertsteckningar i mina dagböcker.

FaceOut's första år gav 13 uppdrag

2017-02-22

Företaget FaceOut's första verksamhetsår 2008 gav sammanlagt 13 olika uppdrag. De största kunderna var dels ett projekt kallat DARE med Luleå tekniska universitet och Umeå universitet som projektägare, dels metallforskninginstitutet MEFOS AB och dess stålkonferens Scanmet III. En tredje kund var North Sweden, EU kontor för Norrbotten och Västerbotten.